
Το Σπίτι του Ηρακλή.
Όταν η πραγματικότητα αγγίζει τον μύθο…
Από την ανέγερση ενός ξενοδοχείου στην πόλη της Θήβας , αναπάντεχα ξεπήδησε μια ευχάριστη έκπληξη και έτσι έρχεται στην επιφάνεια το ερειπωμένο σπίτι του Ηρακλή που μετατράπηκε σε ναό και δίπλα του ο αρχαίος βωμός του Ηρακλή με τις στάχτες του και πλήθος αφιερωμάτων και αγγείων όπως ακριβώς αναφέρεται στις περιγραφές του Παυσανία. Ευρήματα που δεν περνούν απαρατήρητα ύστερα από την επιστημονική τους τεκμηρίωση και σύνδεση τους με τον τιμώμενο ήρωα από τον αρμόδιο κρατικό φορέα…
έτσι και η εισήγηση του καθηγητού κ. Αραβαντινού τότε προϊσταμένου της Θ΄ Εφορείας προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων Βοιωτίας προς το Κ.Α.Σ όπου στην πολυσέλιδη έκθεση του με αριθ. πρωτ.5021/4.11.2005 για την αναγκαιότητα απαλλοτρίωσης του οικοπέδου αναφέρει επί λέξει …
«Σχετικά με την ιστορική και μνημειακή τοπογραφία του χώρου, πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Παυσανία (IX, XI, 1 κ.ε.) πριν τις Ηλέκτρες Πύλες και στα αριστερά τους (κατά την ορθή άποψη του Ν. Παπαχατζή) υπήρχαν οικοδομικά κατάλοιπα που από τους αρχαίους Θηβαίους συνδέονταν με τον Ηρακλή και τους θνητούς προγόνους και απογόνους του. Συγκεκριμένα στον Παυσανία υποδείχθηκαν εκεί τα ερείπια ενός κτίσματος που οι ντόπιοι απέδιδαν στον οίκο του Αμφιτρύωνα και της Αλκμήνης, όπου κατά την παράδοση γεννήθηκε ο Ηρακλής, κτισμένο από τους μυθικούς αρχιτέκτονες Τροφώνιο και Αγαμήδη, πρόκειται ίσως για τα λείψανα στο βάθος. Στον ίδιο χώρο οι ντόπιοι έδειξαν στον Παυσανία τον τάφο των παιδιών του Ηρακλή από τη Θηβαία Μεγάρα και το σωφρονιστήρα λίθο που η Αθηνά έριξε πάνω στον ήρωα για να τον αποτρέψει από το φόνο του Αμφιτρύωνα. Επίσης στον ίδιο χώρο ο Παυσανίας είδε ανάγλυφες τις παραστάσεις των Φαρμακίδων, γυναικών που εμπόδιζαν τον τοκετό της Αλκμήνης κατ’ εντολήν της Ήρας, ήδη ξεθωριασμένες από το χρόνο. Ο Πίνδαρος εξάλλου, αναφέρει (Ισθμ. 4, 61 κ.ε.) εορτή για τον Ηρακλή και θυσίες για τους απογόνους του ύπερθεν των Ηλεκτρών Πυλών. Κατά τους σχολιαστές και ερμηνευτές των λόγων του ποιητή, ο οποίος σημειωτέον έζησε τη ίδια περίοδο με κάποιες από τις κατασκευές που ανακαλύφθηκαν (τέλος του 6ου και αρχές του 5ου αι. π. Χ.), γίνονταν εναγισμοί και θυσίες κοντά στις Ηλέκτρες πύλες και κοντά στη μη αναφερόμενη από αυτόν Οικία του Αμφιτρύωνα, όπου τάφηκαν και οι παίδες του με τη Μεγάρα. Από τα παραπάνω προκύπτει η τεράστια σημασία των αρχιτεκτονικών και κινητών ευρημάτων για την Ελληνική και Παγκόσμια Ιστορία. Όλα τους συνδέονται με ασφάλεια με το μέγιστο ήρωα της αρχαίας Ελλάδας, το χώρο γέννησής του και των πρώτων χρόνων ζωής και της δράσης του. Η σταδιακή διαπίστωση και επιβεβαίωση της λατρείας του Ηρακλή πλησίον της πατρικής του οικίας, σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς και τους σχολιαστές τους, δημιούργησε πανελλήνια και παγκόσμια συγκίνηση…»
Στις απαλλοτριώσεις για αρχαιολογικούς σκοπούς απαιτούνται συνήθως οι παρακάτω νομικές εργασίες για την συντέλεσή τους: