Δημήτρης Πολλάλης - Δικηγόρος

Τηλ. 210-6753730

Κιν. 6974 602 316

Email

pollalisdi@yahoo.gr

ΣΥΠΟΘΑ Δικηγόρος

Δημήτρης Πολλάλης Δικηγόρος  > ΣΥΠΟΘΑ >  ΣΥΠΟΘΑ Δικηγόρος
0 Comments

Το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) αποτελεί ένα διοικητικό συλλογικό όργανο που λειτουργεί σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Το αρμόδιο συμβούλιο διακρίνεται συνήθως σε Α΄ ΣΥΠΟΘΑ και Β΄ ΣΥΠΟΘΑ, ανάλογα με το αντικείμενο και τη βαρύτητα των υποθέσεων που εξετάζει.

ΤΟ Α΄ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ & ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ

Το Α΄ ΣΥΠΟΘΑ (ή ΣΥΠΟΘΑ Α’) εξετάζει συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, οι οποίες κατά κανόνα σχετίζονται με την έγκριση οικοδομικών αδειών, την εξέταση τεχνικών στοιχείων ή με ελαφρότερες πολεοδομικές διαφορές , γνωμοδοτήσεις σε θέματα χρήσεων γης, ρυθμίσεων ρυμοτομικών σχεδίων, ή σε ειδικά πολεοδομικά προβλήματα που θέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, κ.λπ.) και διάφορα άλλα ειδικά θέματα. Σε ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες, το Α΄ ΣΥΠΟΘΑ αναλαμβάνει προσφυγές και ενστάσεις κατά αποφάσεων της ΥΔΟΜ, οι οποίες δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των “αυθαίρετων κατασκευών” ή δεν απαιτούν υπαγωγή στο Β΄ ΣΥΠΟΘΑ. Κατά την συνεδρίαση καλείται ο ενδιαφερόμενος που δύναται να παραστεί μετά η άνευ του πληρεξούσιου δικηγόρου.

ΤΟ Β΄ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ & ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ

Το Β΄ ΣΥΠΟΘΑ (ή ΣΥΠΟΘΑ Β’) επιλαμβάνεται συχνά ενδικοφανών προσφυγών που αφορούν ζητήματα αυθαιρέτων κατασκευών και πράξεων επιβολής προστίμων, καθώς και άλλων πολεοδομικών διαφορών, όπως ορίζει η εκάστοτε νομοθεσία (Ν.4495/2017, Ν.4685/2020 κ.λ.π).Οι σχετικές προσφυγές πρέπει να συντάσσονται από κυρίως από ειδικευμένο δικηγόρο η τουλάχιστον μηχανικό λόγω της φύσεώς των.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΠΟΘΑ & ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.

Ο Ν.4495/2017 ρυθμίζει συνολικά το πλαίσιο για τη διαχείριση και νομιμοποίηση αυθαιρέτων, καθώς και τον έλεγχο και την επιβολή προστίμων. Το άρθρο 93 προβλέπει τις ενδικοφανείς προσφυγές κατά πράξεων χαρακτηρισμού αυθαιρεσιών και επιβολής προστίμων, κατοχυρώνοντας τη δυνατότητα του ιδιοκτήτη ή άλλου θιγόμενου να ζητήσει την κρίση ενός συλλογικού οργάνου (ΣΥΠΟΘΑ), πριν προσφύγει στη Διοικητική Δικαιοσύνη. Με τον Ν.4685/2020 επήλθαν διάφορες τροποποιήσεις σε επιμέρους άρθρα του Ν.4495/2017,σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 99 του Ν.4685/2020, προσδιορίζεται η δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός 30 ημερών από τη λήψη γνώσης της έκθεσης αυτοψίας για τα αυθαίρετα. Αυτό θωρακίζει το δικαίωμα του διοικουμένου να προσβάλλει εγκαίρως κάθε καταλογισμό αυθαιρέτου ή πρόστιμο, ενώ το Β΄ ΣΥΠΟΘΑ (ή, εφόσον συγκροτηθεί, η Επιτροπή του άρθρου 17 Ν.4495/2017) καλείται να εξετάσει την υπόθεση. Η Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/43729/460/11-5-2020 (ΦΕΚ 1940/Β/21-5-2020) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει ότι μέχρι τη συγκρότηση των Επιτροπών Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων του άρθρου 17 του ν. 4495/2017, όπως ισχύει, οι αρμοδιότητες που αποδίδονται σε αυτές με την παρ. 4 του ιδίου άρθρου, τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 93, του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 99 και την παρ. 10 του άρθρου 108 του ιδίου νόμου, ασκούνται από τα ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Β’ του άρθρου 20 του ν. 4495/2017, όπως ισχύει .Επίσης εξειδικεύει τη διαδικασία, ρυθμίζοντας την υποχρέωση των ενδιαφερομένων να υποβάλουν τα πλήρη στοιχεία τους (ΑΦΜ, διεύθυνση κ.λπ.),Τη μορφή και το περιεχόμενο της προσφυγής (π.χ. στοιχεία ταυτότητας, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για κοινοποίηση κλήσης),Τη διαδικασία διαβίβασης του φακέλου στην υπηρεσία (ΥΔΟΜ) και εν συνεχεία στο ΣΥΠΟΘΑ Β’. Βεβαία οι σχετικοί νόμοι διαρκώς μεταβάλλονται με ταχύ και θα πρέπει να ενημερώνεται ο πολίτης από τον πληρεξούσιο δικηγόρο για το το εκάστοτε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ Β΄ ΣΥΠΟΘΑ

Η Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) συντάσσει έκθεση αυτοψίας, στην οποία διαπιστώνει τυχόν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις και προσδιορίζει τα αντίστοιχα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, εφόσον υπάρχουν. Ο πολίτης (ιδιοκτήτης ή θιγόμενος) λαμβάνει γνώση της έκθεσης• η ημερομηνία λήψης γνώσης είναι καθοριστική για την έναρξη της 30ήμερης προθεσμίας. Κατά την παράγραφο 12 του άρθρου 99 Ν.4685/2020 και την απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/43729/460/2020, ο ενδιαφερόμενος ασκεί προσφυγή εντός 30 ημερών (ανατρεπτική προθεσμία).Η προσφυγή κατατίθεται διαμέσου της αρμόδιας ΥΔΟΜ (π.χ. ΥΔΟΜ …), η οποία τη διαβιβάζει στο Β΄ ΣΥΠΟΘΑ ή, εφόσον έχει συγκροτηθεί, στην Επιτροπή Εξέτασης Αυθαιρέτων του άρθρου 17 Ν.4495/2017.Απαραίτητα Στοιχεία: Ο προσφεύγων αναγράφει πλήρη ταυτότητα (όνομα, επώνυμο, διεύθυνση κατοικίας),Α.Φ.Μ. (για φορολογική ταυτοποίηση),Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για να λαμβάνει κοινοποιήσεις. Το Συμβούλιο προσδιορίζει ημερομηνία ακρόασης, την οποία κοινοποιεί (συχνά μέσω e-mail) στον ενδιαφερόμενο, Κατά τη συνεδρίαση, εξετάζονται τα επιχειρήματα του προσφεύγοντος και η εισήγηση της ΥΔΟΜ η οποία θα αποστείλει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα με τις απόψεις της Το Β΄ ΣΥΠΟΘΑ αποφασίζει εάν θα αποδεχθεί ολικά ή μερικά την προσφυγή ή θα την απορρίψει και εκδώσει την απόφασή του επ΄ αυτής .. Πιθανόν το συμβούλιο να αποφασίσει την επανάληψη της συνεδρίασης για τη συμπλήρωση των στοιχείων του φακέλλου. Πριν την συζήτηση της υπόθεσης υποβάλλεται υπόμνημα από τον προσφεύγοντα κυρίως δια μέσου του πληρεξουσίου του δικηγόρου για την νομική θεμελίωση της προσφυγής με την επίκληση αποφάσεων νομολογίας που ενισχύουν τους ισχυρισμούς του και τυχόν συμπληρωματικά .Επίσης για λόγους αμεροληψίας υποβάλλεται και αιτηση εξαιρέσεως των τυχόν μελών του ΣΥΠΟΘΑ που είχαν συμμετάσχει στην έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης. . Σε περίπτωσης μη εμπρόθεσμης ασκήσεως ενδικοφανούς προσφυγής τοτε η ΥΔΟΜ αποστέλλει στην ΑΑΔΕ χρηματικό κατάλογο με το επιβληθέν πρόστιμο και θα αρχίσει η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης αυτού.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ Β ΣΥΠΟΘΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Β ΣΥΠΟΘΑ

Συνήθως στο αρμόδιο Διοικητικό Εφετείο, ασκείται αίτηση ακύρωσης που υπογράφεται και κατατίθεται από τον πληρεξούσιο δικηγόρο κατά της απορριπτικής απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ κατά κανόνα 60 ημέρες από την κοινοποίηση ή πλήρη γνώση της απόφασης βάσει άρθρου 46 του Π.Δ. 18/1989, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί αρμοδιότητας του Διοικητικού Εφετείου για ακυρωτικές διαφορές.
tag. αιτηση ακύρωσης κατά απόφασης ΣΥΠΟΘΑ,
tag. αιτηση ακύρωσης προθεσμία κατά απόφασης ΣΥΠΟΘΑ
tag. αρμόδιο δικαστήριο αίτησης ακύρωσης κατά απόφασης ΣΥΠΟΘΑ
tag. δικηγόρος αιτηση ακύρωσης κατά ΣΥΠΟΘΑ
tag. υπόδειγμα προσφυγής στο διοικητικό εφετείο για αυθαίρετες κατασκευές.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΛΠ.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΟΡΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΗ

Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 93 του Ν. 4495/2017, αν ο ενδιαφερόμενος, αντί προσφυγής, αποδεχθεί, με υπεύθυνη δήλωση, την έκθεση αυτοψίας, εντός των τριάντα (30) ημερών από τη λήψη γνώσης της, παρέχεται έκπτωση τριάντα τοις εκατό (30%) επί του προστίμου ανέγερσης (δεν ισχύει η έκπτωση για το πρόστιμο διατήρησης – εγκ-2/2019). Η μείωση προστίμου κατά 30% δεν αναιρεί τα ελάχιστα επιβαλλόμενα πρόστιμα.
Επίσης Σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 94 του Ν.4495/17 και την εγκ-2/2019 όσον αφορά στις Αυθαίρετες Κατασκευές:
–Αν ο ιδιοκτήτης, με υπεύθυνη δήλωση στη Δ/νση Υπηρεσίας Δόμησης, ενημερώσει ότι θα προβεί αυτοβούλως στην κατεδάφιση – αποκατάσταση της αυθαιρεσίας εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη λήψη γνώσης της έκθεσης αυτοψίας, τότε ο επιβλέπων μηχανικός οφείλει εμπροθέσμως να υποβάλει αίτημα για ορισμό ελεγκτή δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης – αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και ο ελεγκτής δόμησης συντάσσει και εκδίδει πρωτόκολλο συμμόρφωσης, με το οποίο βεβαιώνεται η εκτέλεση της κατεδάφισης από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Το πρωτόκολλο συμμόρφωσης κοινοποιείται με επιμέλεια του ελεγκτή δόμησης στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης για να εφαρμοστεί η διαδικασία διαγραφής των προστίμων της παρ. 3 του άρθρου 107 και επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ. Εξαιρούνται πρόχειρες ή προσωρινές κατασκευές, καθώς και λυόμενες κατασκευές, ως αυτές ορίζονται στις παραγράφους 75 ,74 και 45 αντίστοιχα του άρθρου 2 του ν. 4067/2012, για τις οποίες η διαδικασία οικειοθελούς κατεδάφισης/απομάκρυνσης εφαρμόζεται μόνο μία φορά στο ίδιο ακίνητο. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλονται κανονικά τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.
-Αν ο ιδιοκτήτης προβεί σε νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το είκοσι τοις εκατό (20%) του προστίμου ανέγερσης της έκθεσης αυτοψίας και πρόστιμο διατήρησης που αντιστοιχεί στο 50% του διαμορφωθέντος κατά τα ανωτέρω προστίμου ανέγερσης, από τη διαπίστωση του αυθαιρέτου έως την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Σε κτίρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια και λειτουργούν βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις και έχει συντελεστεί υπέρβαση καθ’ ύψους μέχρι δύο (2) μέτρα και επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το δέκα τοις εκατό (10%) του προστίμου ανέγερσης και διατήρησης. (Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 11 του Ν.4859/21: Αν ο ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής εγκατάστασης προβεί σε νομιμοποίηση των σχετικών αυθαίρετων κατασκευών μέσα σε ένα (1) έτος από την κοινοποίηση ή από τον χρόνο γνώσης με οιονδήποτε τρόπο της έκθεσης αυτοψίας, επιβάλλεται, σύμφωνα με το Τμήμα Δ’ του ν. 4495/2017, πρόστιμο ίσο με το πέντε τοις εκατό (5%) του προστίμου ανέγερσης της έκθεσης αυτοψίας και διατήρησης από τη διαπίστωση του αυθαιρέτου έως την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, κατά παρέκκλιση της περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 94 του ν. 4495/2017.)
Σε κάθε περίπτωση που ο πολίτης επιλέξει αντί της προσφυγής την συμμόρφωσή θα σταθμίσει το όφελος του ύστερα από την εκτίμηση του πληρεξουσίου του δικηγόρου και του μηχανικού του.

ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Β

Το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Β΄ (γνωστό ως ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Β’) είναι το όργανο που πρόκειται να συγκροτηθεί με τον πρόσφατο νομό 5106/2024 που θα εξετάζει προσφυγές σχετικά με πολεοδομικές παραβάσεις, κυρίως για αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις. Πρόκειται για ένα ενδικοφανές συμβούλιο, δηλαδή λειτουργεί ως η τελευταία διοικητική βαθμίδα πριν φτάσει κανείς στα δικαστήρια. Κατά τις διατάξεις του νόμου αν κάποιος παραλάβει έκθεση αυτοψίας που διαπιστώνει κάποια αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση, έχει το δικαίωμα να υποβάλει προσφυγή στο ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Β’. Η προσφυγή αυτή πρέπει να κατατεθεί μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την τοιχοκόλληση της έκθεσης στο ακίνητο η την κοινοποίησή της.. Το σημαντικό είναι ότι η υποβολή της προσφυγής «παγώνει» προσωρινά τις συνέπειες της έκθεσης – δηλαδή δεν θεωρείται ακόμα οριστική. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι γίνονται εργασίες χωρίς την απαραίτητη άδεια ή αν η αυθαιρεσία αφορά ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές (όπως αιγιαλός, δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.), τότε δεν μπορεί να ασκηθεί προσφυγή. Η προσφυγή πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από παράβολο υπέρ του Πράσινου Ταμείου, το οποίο ξεκινά από τα 200 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 1.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης. Αν τελικά δικαιωθεί ο προσφεύγων, το παράβολο επιστρέφεται. Επίσης, είναι απαραίτητο η προσφυγή να κοινοποιηθεί στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και να περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία (ΑΦΜ, e-mail κ.ά.).Το ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Β’ πρέπει να αποφανθεί εντός ενός (1) μήνα. Η απόφαση αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον προσφεύγοντα και στις αρμόδιες υπηρεσίες. Αν η προσφυγή απορριφθεί ή δεν υποβληθεί καν, τότε η έκθεση αυτοψίας θεωρείται οριστική και ισχύει ως πράξη διαπίστωσης αυθαιρεσίας, με όλες τις σχετικές συνέπειες – όπως η κατεδάφιση και η επιβολή προστίμων. Τέλος, κατά της απόφασης του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Β’, προβλέπεται στο Διοικητικό Εφετείο άσκηση προσφυγής από τον πληρεξούσιο δικηγόρο μέσα σε 60 ημέρες. Η προσφυγή αυτή όμως δεν «παγώνει» αυτομάτως την εκτέλεση της απόφασης – απαιτείται ειδική αναστολή από το δικαστήριο. Μέχρι να συγκροτηθεί το ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Β’, τις αρμοδιότητές του συνεχίζει να ασκεί το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Β’ μέχρι την 31/3/2025(άρθρο 34παρ.5 Νόμου 5167/2024). Πιθανολογείται ότι θα δοθεί και νέα παράταση.